Bestuurder André loopt een dagje mee met behandelaar Tamara

Geplaatst op: donderdag 15 juni 2023

Bestuurder André loopt mee

Sinds december 2021 is André Kok de nieuwe bestuurder van Opella. In zijn eerste periode bij Opella heeft André bij alle onderdelen meegelopen met een collega. In ons personeelsblad vertelde hij dat hij dit erg leuk vond om te doen, onder andere omdat hij zelf geen zorgachtergrond heeft en deze meeloopmomenten hem veel gevoel geven waar het bij Opella om gaat. André moedigde andere Opella collega’s aan om hem een keer uit te nodigen ook met hen mee te lopen wanneer hun dit leuk lijkt. Zo is het ontstaan dat André iedere maand gaat meelopen met een van onze collega’s. Deze keer liep André mee met onze behandelaar Tamara. Lees hier hoe hij dit heeft ervaren!

‘Meelopen levert me altijd bijzondere ervaringen op. Zo ook nu weer. Ik loop mee met Tamara Wunnink. Zij is behandelaar en docent Shantala zorg. Van horen zeggen weet ik wat het is, maar ik heb het nog niet eerder meegemaakt. Shantala is een vorm van complementaire zorg. Heel simpel gezegd is het een vorm van massage, maar daarmee doe ik het werk van Tamara tekort. Het is veel meer. Dat zie ik in de praktijk.

We komen bij een meneer die ik wel ken van eerdere bezoeken. Hij is altijd erg onrustig, altijd in beweging. Hij gaat liggen en Tamara begint met haar behandeling. Een half uur lang zie ik deze man volledig stil en ontspannen liggen. Ik had niet verwacht dat dit mogelijk was. En de rust die ontstaat blijkt in de praktijk niet na een half uur weer weg te zijn, maar zelfs de dagen erna aan te kunnen houden.

Tijdens deze ochtend zie ik ook dat Tamara de cliënt geen seconde loslaat. Ze is 100% gefocust en 100% in contact met de cliënt. Zonder te praten is er menselijk contact. Contact dat veel dieper gaat dan wat we soms met woorden denken te bereiken. Zo ook bij een mevrouw die volledig apathisch in haar rolstoel zit. Het zou mij niet lukken contact met haar te maken, maar Tamara lukt het wel. En het mooie is dat deze vrouw hierdoor ook weer iets in contact komt met zichzelf, met haar eigen lichaam.

Ik heb een hele drukke dag en heb vandaag een paar uur heel stil toe zitten kijken naar een vorm van communicatie die in mijn ‘vergader’-wereldje niet wordt gebruikt: aanraking. Deze is essentieel voor ons menszijn. Dank Tamara voor de inkijk in jouw wereld.’

 

Meer meeloopverhalen van André of verhalen van andere collega’s lezen? Klik hier.