Maak kennis met onze vrijwilliger Soraya

Geplaatst op: donderdag 8 december 2022

Wanneer Soraya Dusseljee (34 jaar) met haar paard een buitenrit maakte reed ze vaak langs het hospice in Bennekom. Ze zwaaide dan altijd naar de mensen die er in de tuin zaten. Inmiddels is zij hier al ruim drie jaar actief als vrijwilliger. In het hospice verblijven mensen die nog drie maanden of korter te leven hebben. Het is volgens haar absoluut geen kille en koude plek, wat je misschien wel zou verwachten. Soraya omschrijft het eerder als een warm bad waar de ziekte soms even vergeten wordt. Ze vertelt je dan ook graag meer over haar vrijwilligerswerk!

Aandacht voor gasten en familie
“Als vrijwilliger werk ik middag- en avonddiensten waarbij ik de zorgcollega’s ondersteun bij hun werkzaamheden. Tijdens mijn dienst probeer ik de hospice gasten net dat extra beetje aandacht te geven waar zij zo’n behoefte aan hebben. Ik geef gasten bijvoorbeeld een handmassage ter ontspanning, maak met hen een wandeling in de rolstoel wanneer dat nog kan, speel spelletjes of lees met hen uit de Bijbel. Dit is afhankelijk  van waar de gast behoefte aan heeft. Ook help ik bij het voorbereiden van maaltijden en ondersteun ik bij de zorg aan bed. Dit laatste is altijd onder toezicht, begeleiding en instructie van een verpleegkundige. Hier volg je bij de start van het vrijwilligerswerk een basiscursus voor. Daarnaast ben ik ook een luisterend oor voor de familie. Vaak ontstaan er mooie gesprekken. Wanneer het niet meer mogelijk is om met de gast een gesprek te voeren kan het waardevol zijn om iemands hand vast te houden en er ‘gewoon te zijn’.”

Interesse in de laatste levensfase
“Na jaren in de retail gewerkt te hebben ben ik op zoek gegaan naar wat echt bij mij past. Ik wilde al van jongs af aan in de uitvaartzorg werken. Met dit doel in mijn achterhoofd ben ik ook vrijwilligerswerk bij het hospice gaan doen. Ik wilde graag ontdekken wat de laatste levensfase inhoudt, de mensen erachter beter leren kennen en hen hierin kunnen ondersteunen. Inmiddels werk ik nu ook als uitvaartassistent. De kennis die ik tijdens het vrijwilligerswerk had opgedaan was erg waardevol tijdens mijn sollicitatie. Daarnaast heb ik door het vrijwilligerswerk meer interesse gekregen in de zorg en volg ik nu de opleiding tot verzorgende IG.”

Onderlinge verbondenheid
“Er hangt een warme, ontspannen sfeer in het hospice. Het team is erg betrokken bij de gasten en hun naasten maar ook als collega’s onderling. Iedereen wordt gelijk behandeld, ik voel mij niet minder omdat ik vrijwilliger ben maar juist erg waardevol. Ik krijg vaak dankbare reacties. De uitgeleides zijn ook altijd erg bijzonder, hier wordt echt aandacht aan besteed. Natuurlijk maken we met elkaar ook erg heftige dingen mee. Wanneer er behoefte aan is worden er avonden georganiseerd waarop we met elkaar kunnen praten over wat we hebben meegemaakt en hoe we dit hebben beleefd. Dit is erg fijn voor een stukje verwerking.

Waardevolle gesprekken
“Ik sluit mijn dienst met een tevreden gevoel af wanneer ik voor iemand van betekenis ben geweest. Bijvoorbeeld wanneer ik rust heb kunnen brengen door een handmassage of een mooi gesprek heb gevoerd. Ongeveer een jaar geleden verzorgden we een meneer die een boek had geschreven over zijn vrouw die aan dementie leed en inmiddels ook was overleden. Ik kreeg met meneer een mooi gesprek over dementie. Ik vroeg hem wat de essentie van zijn boek was. Hij schreef dit voor mij in vier regels op een briefje. Waarvan hij mij vroeg deze te bewaren. Ik heb het briefje nog steeds.”

Contact met andere vrijwilligers
“In het hospice zijn meerdere vrijwilligers actief. Iedere ochtend en avond worden de zorgcollega’s door twee vrijwilligers ondersteund en tijdens de middagdienst door één vrijwilliger. De ochtend- en avonddiensten bestaan vooral uit het ondersteunen bij zorggerelateerde taken, zoals het wassen en aankleden. De middagdienst staat met name in het teken van het geven van aandacht aan de hospice gasten en hun familie. Als vrijwilliger geef je zelf aan welke dienst(en) je wilt werken en wanneer je beschikbaar bent. Op basis daarvan wordt maandelijks door twee vrijwilligers een rooster gemaakt. Tijdens mijn wisseling van de dienst kom ik de andere vrijwilligers altijd tegen en hebben we even contact. Maar wij hebben onderling ook regelmatig contact via WhatApp en de mail, de lijnen zijn kort. In december organiseert Opella altijd een eindejaarsmarkt, waar alle medewerkers en vrijwilligers elkaar kunnen ontmoeten en hun kerstcadeau kunnen uitzoeken. Dit jaar ga ik hier gezellig samen met een andere vrijwilliger van Opella naartoe.”

Wil jij ook aan de slag als vrijwilliger bij het hospice, bij één van onze andere Opella locaties of bij onze klanten thuis?
We hebben mogelijkheden genoeg! Onze vrijwilligersadviseur kijkt graag samen met jou naar wat bij jou past.