Maak kennis met onze begeleider volwassenen Tessa

Geplaatst op: vrijdag 26 mei 2023

Tessa Megens (42 jaar) is van huis uit hbo-verpleegkundige. Nadat zij langere tijd in de gehandicaptenzorg met jongeren heeft gewerkt, heeft zij de overstap gemaakt naar de ouderenzorg door als begeleider volwassenen bij Opella te gaan werken. Tessa werkt op de begeleidingsgroep op locatie Torckdael in Wageningen. Hier wordt vier dagen per week zinvolle dagstructurering, begeleiding en verzorging geboden aan mensen met geheugenproblemen die (in de meeste gevallen) nog zelfstandig thuis wonen. Ben je benieuwd hoe een gemiddelde werkdag er voor Tessa uitziet? Lees dan snel verder!

‘Mijn vaste werkdagen zijn dinsdag en vrijdag. Ik woon in Bennekom en ben dus binnen een kwartiertje fietsen op mijn werk, heerlijk! Ik begin rond half 9 met het lezen van rapportages, de mail en berichtjes die familieleden ons hebben gestuurd. Wat is het fijn om bijvoorbeeld terug te lezen dat het thuis beter gaat nu iemand naar de dagbesteding komt en de familie hiermee een stukje ontzorgt wordt. Wanneer er afmeldingen zijn voor die dag, geef ik dit door aan de taxicentrale die de bezoekers naar onze locatie brengt en weer ophaalt. Ik werk altijd samen met een andere collega. Samen overleggen we wat we die dag gaan doen. Wanneer we bijvoorbeeld een buitenactiviteit hebben gepland en het weer is die dag niet zo best, moeten we de planning wijzigen en iets anders bedenken. De vrijheid en het vertrouwen dat we krijgen om de dag in te delen zoals wij denken dat goed is vind ik heel fijn aan mijn werk!

De bezoekers komen rond 10 uur binnen. We drinken koffie met elkaar en bespreken dan vaak het nieuws van die dag. Het bijzondere aan het werken met ouderen vind ik dat zij veel levenservaring hebben, waardoor je uit de gesprekken met hen voor jezelf ook waardevolle levenslessen kunt halen. Je bouwt echt een relatie met de mensen op, waardoor je voor dit werk ook echt iets moois terugkrijgt. Vervolgens doen we een groepsactiviteit. We doen regelmatig beweeg- en creatieve activiteiten, we spelen een spelletje of maken een wandeling. Wanneer een bezoeker ervoor kiest om niet aan de groepsactiviteit mee te doen gaat hij of zij bijvoorbeeld even zelfstandig een rondje wandelen of iets lezen. Bij het koffiemoment en de activiteiten sluiten vaak ook mensen aan die zelfstandig bij locatie Torckdael wonen. Als collega’s hebben we allemaal onze eigen kwaliteiten en zo ook bepaalde activiteiten die ons meer liggen: creatief, sportief, etc. Zo vullen we elkaar mooi aan!

Tussen de middag nemen we een uur de tijd om met elkaar te eten. De bezoekers kunnen kiezen uit een broodmaaltijd of een warme maaltijd. Indien nodig helpen we de bezoekers een handje bij het eten, bijvoorbeeld door het vlees of de boterham in stukjes te snijden. Na de maaltijd kunnen de bezoekers die dit willen een uurtje rusten in onze relaxruimte in één van de heerlijke fauteuils. Bezoekers die hier geen behoefte aan hebben gaan iets voor zichzelf doen. Als begeleiders hebben wij tijdens dit uurtje onder andere de tijd om te rapporteren en te bellen met familie of de casemanager wanneer er bijzonderheden zijn.

Rond half 3 is er een koffie, thee of fris moment met wat lekkers. De laatste tijd proberen we steeds vaker fruit aan te bieden, omdat de bezoekers er zelf niet altijd aan denken om dit te nemen. Dan doen we nog een activiteit met elkaar, soms samen georganiseerd met  muziektherapie of activiteitenbegeleiding binnen Opella of met NLdoet. Zo hadden we afgelopen Valentijnsdag een bruidsmodeshow georganiseerd. Of we maken een uitje, bijvoorbeeld naar tuincentrum de Oude Tol of naar Museum De Casteelse Poort. Als je zelf het initiatief neemt kun je het zo gek niet bedenken of je kunt het wel uitvoeren!

De bezoekers worden rond 4 uur weer opgehaald of gaan zelfstandig naar huis. Samen met mijn collega zorg ik er dan voor dat we alles weer netjes achterlaten voor de volgende dag, bereiden we een activiteit voor of regelen we inval wanneer een collega ziek is. Tussen half 5 en half 6 zit het er voor ons ook op en is de dag vaak weer voorbij gevolgen. Bezoekers die nieuw zijn komen soms wel met enige tegenzin binnen. Het mooie is dat we dit vaak al snel zien veranderen, en dat mensen weer graag terugkomen. Wanneer we de bezoekers aan het einde van de dag met een goed en minder eenzaam gevoel naar huis hebben zien gaan, ga ook ik met een tevreden en dankbaar gevoel naar huis!’

 

Wil jij onze klanten ook de best mogelijke zorg bieden?