Bestuurder André loopt een dagje mee op de dagbesteding psychiatrie

Geplaatst op: dinsdag 28 maart 2023

Bestuurder André loopt mee

Sinds december 2021 is André Kok de nieuwe bestuurder van Opella. In zijn eerste periode bij Opella heeft André bij alle onderdelen meegelopen met een collega. In ons personeelsblad vertelde hij dat hij dit erg leuk vond om te doen, onder andere omdat hij zelf geen zorgachtergrond heeft en deze meeloopmomenten hem veel gevoel geven waar het bij Opella om gaat. André moedigde andere Opella collega’s aan om hem een keer uit te nodigen ook met hen mee te lopen wanneer hun dit leuk lijkt. Zo is het ontstaan dat André iedere maand gaat meelopen met een van onze collega’s. Woensdag 22 maart liep André mee op onze dagbesteding psychiatrie in Wageningen. Lees hier hoe hij dit heeft ervaren!

“Wederom een bijzondere ervaring tijdens het meelopen. Vandaag loop ik mee op de dagbesteding psychiatrie met de collega’s Rosalinde en Margo. Na de gezelligheid tijdens het koffiedrinken en de activiteiten komt Truus, een van de deelnemers naar me toe. Ze vraagt: “Mag ik je wat geven?”. Nieuwsgiering wacht ik af wat ik krijg. Ze geeft een simpele waaier van vijf geplastificeerde kaartjes. Wat erop staat en haar verhaal raken mij tot in mijn ziel.

Zo’n 30 jaar geleden heeft Truus tijdens een workshop op haar werk deze waaier gekregen. Dertig jaar lang heeft ze hem bij zich gedragen of lag hij in haar nachtkastje. Nu krijg ik hem. Ze zegt erbij dat ieder mens krassen op de ziel heeft. Onvolkomenheden. Bij de een is dat duidelijker dan bij de ander. Maar hoe of wat iemand ook is, bekijk mensen altijd vanuit de vijf woorden die heel groot op de kaartjes staan: GELIEFD, GEKEND, GEZIEN, GEHOORD, GEBORGEN.

Ik voel me bezwaard dat ik haar waaier krijg. Ze wuift dat weg. Ze heeft heel veel steun aan deze kaartjes gehad maar ze heeft de woorden in haar hart en dus de kaartjes niet meer nodig. Ik krijg de kaartjes mee om de boodschap door te geven. En, laat ik heel eerlijk zijn, ik heb die kaartjes zelf ook wel eens nodig om te beseffen dat het ook voor mij geldt. Ik voel me door Truus werkelijk GERAAKT.”

 

Meer meeloopverhalen van André of verhalen van andere collega’s lezen? Klik hier.