Maak kennis met huishoudelijk medewerker Anja

Geplaatst op: vrijdag 7 juni 2024

“Anja, jij hebt van je hobby je werk gemaakt. Dat zeggen mensen die mij goed kennen vaak. En het is waar, ik hou gewoon van poetsen en van mensen. Vandaar dat ik nu al bijna 10 jaar bij Opella werk als huishoudelijk medewerker. Mijn werk geeft voldoening. Je bent daar waar je niet gemist kan worden en je doet veel samen. Als mensen het zelf kunnen dan stoffen ze bijvoorbeeld terwijl ik ondertussen dweil. Of bij het schoonmaken van kastjes: ik sop en boen en zij ruimen de spulletjes weer in.

Ik begon bij Opella vanwege de mooie werktijden die zo goed te combineren zijn met kleine kinderen. Inmiddels zijn mijn kinderen volwassen en nu vind ik het nog steeds fijn. Want nu heb ik naast mijn werk tijd om mijn partner te helpen in zijn bedrijf. Gemiddeld werk ik negentien uur per week. Ik plan het zo dat ik een aantal middagen vrij ben en dat mag ook.

Zelfstandig en flexibel
Je kunt dit werk doen op een manier die bij jou past. Veel regel je zelf, je mag je eigen inzicht volgen. Je stemt af met de planning en dan is het gewoon goed.
Meestal begin ik rond half negen. De ene keer werk ik twee uur en dan eens twee-en-half uur en dan ga ik naar de volgende. Vaak zijn dat er twee op een dag. De ene cliënt helpt mee en de andere niet. Dat is wisselend. Ik vraag wat mensen voor me in gedachten hebben. Of ik stel zelf voor wat ik ga doen. Dat is een kwestie van aansluiten en ‘doen wat je hand vindt’. De zelfstandigheid daarbij vind ik heel fijn.

Cliënten die het zelf kunnen, doen wat lichte werkzaamheden terwijl ik de zwaardere doe. Zo werk je samen het huis door. Soms kom ik ergens nieuw en dan zeggen mensen wel ‘de vorige hulp deed het altijd zo’. Nou dan ben ik flexibel en dan doe ik het werk ook op die manier. Als mensen dat prettig vinden, pas ik mij daar graag bij aan.

Hartelijke, professionele band
Mijn werkdag is geslaagd als de cliënt tevreden is. Op het moment ben ik bij hele lieve mensen. Ze hebben de huishoudelijke hulp echt nodig en daarom vinden ze het ook zo fijn dat ik kom.
Het mindere van mijn werk vind ik wel als er iemand komt te overlijden. En dat gebeurt natuurlijk ook. Je krijgt met vrijwel alle cliënten een hartelijke, professionele band. Dat maakt het werken voor mij zo leuk. Jij bent van waarde voor hen en andersom betekenen de cliënten ook veel voor jou.
Deze mensen passen bij mij. Het contact is prettig. Mensen leven mee en maken eens een wijze opmerking. Het is heerlijk om met mensen te werken die al wat jaren langer in het leven staan. Soms hebben ze ook met poetsen hele goede tips. Die proberen we dan uit.

Aandacht
Mijn werkzaamheden bestaan uit huishoudelijk werk. Daarnaast heeft het een heel sociale kant. Want je taak is ook om te kijken hoe mensen ervoor staan. En dat door te geven aan collega’s van de wijkverpleging.  Voor een uur kletsen, heb ik geen tijd maar rondom de werkzaamheden kan er wel een praatje af natuurlijk. Dat is de waarde van dit werk: de aandacht.

Voor iedereen
Opella is een christelijke organisatie. Maar ik kom in huis bij christelijke mensen en niet christelijke mensen. We zijn er voor iedereen. Als mensen mij vragen of ik een rok aan wil doen dan zou ik dat zeker doen. Of als mensen mij vragen om binnen de schoenen uit te doen dan doe ik dat ook. Zo toon ik respect voor elk geloof.

Zo wil ik dat thuis ook
Mijn werk en mijn privéleven lijken op elkaar. Ik kook vaak voor de jongens. Werk iedereen het bed uit. En ik ben thuis ook altijd aan het poetsen. Zoals ik het bij een ander netjes wil hebben, zo wil ik dat thuis ook. En andersom. Mensen zeggen niet voor niets tegen mij ‘jij boft, hebt bij Opella van je hobby je werk kunnen maken’.

Het mooiste
Ik geniet van het contact met de cliënten. Dat is echt het mooiste aan dit werk en dat is echt waar ik het voor doe. Er is afwisseling en ruimte, ook om soms eens op een andere dag te werken. Eigenlijk ben je een soort van eigen baas en je werkt met superleuke mensen.”

 

Ga ook aan de slag als huishoudelijk medewerker bij Opella!