Maak kennis met verzorgende IG Merel

Geplaatst op: vrijdag 7 juni 2024

Ze wilde eigenlijk bij de politie en werkte tijdelijk bij Opella. Haar collega’s maakten haar enthousiast voor werken in de zorg. “Ik zag hen samenwerken en dacht: die verantwoordelijkheid voor mensen, dat wil ik ook!” Toch ging Merel niet over één nacht ijs. Na twee jaar werkendeweg proeven of de zorg wel echt iets voor haar was, koos ze voor de driejarige opleiding voor verzorgende IG. “Bewust bij Opella want in deze organisatie is de begeleiding heel goed en de teams zijn compact.

Bij Opella begon ik zes jaar geleden omdat ik een bijbaantje nodig had. Als woonassistent kun je zo aan de slag. Ik vond het meteen heel leuk werk. Je verzorgt ontbijtjes, doet schoonmaaktaken en helpt met allerlei klusjes. Tegelijk merkte dat ik meer wilde doen, meer verantwoordelijkheid wilde dragen. En dat bleef zo. Dus toen heb ik het besluit genomen voor de opleiding.

Het moment dat de doorslag gaf
Toen ik mijn collega’s aan het werk zag, gebeurde het. De zorgtaken. De verantwoordelijkheid. Ik besefte: ja, dat wil ik ook doen. De wondzorg en het met de mens bezig zijn. Ik wilde er echt 100% voor gaan.
Nu ben ik gediplomeerd verzorgende IG bij Opella en werk ik met mensen met dementie die wonen bij Opella Torckdael in Wageningen. Ik werk bij een verpleeghuis, je kunt ook verzorgende IG zijn in de thuiszorg/wijkverpleging. Mijn werkdagen zijn gevarieerd. Ik werk dagdiensten van 7.00 tot 15.00 uur en avonddiensten van 15.00 tot 23.00 uur.

De werkzaamheden
Om 7.00 uur begin je met de overdracht en dan is het per dag verschillend. Mensen die al op lopen, help je gelijk met wassen, douchen, aankleden. Om 10.00 uur helpen de woonassistenten met het eten dan ga jij verder met de zorg. Als het wat rustiger is, kan je samen een activiteit of een wandeling doen of samen wat lekkers maken voor de lunch. Daarna volgt de middagrust. Rond 13.30 uur wordt het wat rustiger. Je rapporteert en doet wat computerwerk.

Met aandacht en plezier maak je samen een mooie dag
Ik vind het leuk om ’s ochtends vroeg even echt te tuttelen als mensen daarvan houden. Mooie kleren aandoen, een make-upje. Mensen bloeien daarvan op. Ik geniet ervan hoe je met een beetje humor weer even een glimlach op het gezicht kan toveren.
Mijn dag is geslaagd als ik persoonlijke aandacht heb kunnen geven. Dan zit ik op de fiets naar huis en dan bedenk ik: ‘Ja er is vandaag iemand dankbaar geweest voor mijn aanwezigheid. Ik heb iets goeds gedaan. Iedereen is lekker verzorgd, alle buiken zijn vol. Heerlijk!’
Het plezier met mijn collega’s is een belangrijk deel van mijn werk. Dat heeft ook zijn weerspiegeling op de bewoners, ons werkplezier kleurt ook hun dag.

Dementie, thuiszorg, geriatrie er is zoveel mogelijk
Opella is een wat grotere organisatie. Dat heeft veel voordelen. Want stel je zit nog niet helemaal op je plek dan is er veel gelegenheid om iets meer passends te vinden. Dementie, thuiszorg, er is zoveel mogelijk. Ook met opleidingen, cursussen en scholingen binnen de organisatie. Teamleiders denken graag en goed met je mee over wat jij nodig hebt om werkplezier te ervaren.

Werk en thuis goed combineren
Ik heb een hele fijne band met mijn leidinggevende en mijn collega’s. Er is echt interesse en aandacht voor elkaar. Momenteel ben ik zwanger van de tweede en ik werk even wat minder uren. Op de werkvloer ervaar ik veel steun. Collega’s polsen of het fysiek en mentaal nog goed gaat en of er eventueel aanpassingen nodig zijn. Daar ben ik heel blij mee.
Onze dochter gaat naar het kinderdagverblijf met vaste opvangdagen. Daardoor heb ik structuur nodig in mijn rooster. Dat gaat bij Opella heel erg goed. Er is altijd overleg mogelijk. Juist met kinderen is het prima werken in de zorg. Werk en thuis zijn heel goed te combineren.

Geloof
Op Torckdael merk ik best veel van het christelijke karakter van Opella. Hier zijn geregeld vieringen en kerkdiensten. Tijdens de maaltijden bidden we met de mensen die dat willen. Er is voor iedereen ruimte om zich te uiten in zijn geloof. Het is geen moeten. Iedereen is hier welkom. Ik vind het mooi om op mijn werk wat mee te krijgen van de verschillende manieren van geloven.

Soms wel zwaar
Fysiek en mentaal is het werken met mensen met dementie soms wel zwaar. Ik vind dat meteen ook het leuke, maar het is waar: dat onvoorspelbare kan heftig zijn. Daar moest ik in het begin wel aan wennen. Ik ben erin gegroeid, leerde tijdens het werken in de praktijk met situaties om te gaan.
Ook komen er natuurlijk veel overlijdens kijken bij het werken in de ouderenzorg. Wij zien mensen komen en we zien alle mensen ook overlijden. Dat is wel het stukje moeilijke aan het werk. Je gaat een band aan met mensen en hun familie. Dat is een professionele band en toch blijft het lastig als mensen dan komen te overlijden.

De kracht van humor
De onvoorspelbaarheid en de ongeremdheid van de bewoners daar houd ik van. Daar kun je samen met hen echt wel om lachen. Ook met de collega’s. We zijn serieus, dat is de aard van ons werk, maar een grapje onderling en even hartelijk ontladen. Ik vind dat heel belangrijk en daar is gelukkig fijne ruimte voor.

Echt iets voor jou
Als je op je eigen werk de uitdaging een beetje kwijt bent, is werken bij Opella echt iets voor jou. Geen dag is bij mij hetzelfde. Er zitten uitdagingen in. Je kunt hier ontdekken welk werk en welke doelgroep bij jou past, je kunt intern doorgroeien en binnen Opella zijn er flink wat opleidingen mogelijk. Met zekerheid van je contract. Ik heb er zelf veel aan gehad.”

 

Benieuwd welke mogelijkheden Opella jou als verzorgende IG te bieden heeft?