Maak kennis met leerling verzorgende IG Jelica

Geplaatst op: donderdag 6 juni 2024

Jelica, koos na een studie economie voor Opella. “De kwaliteit van de opleiding én de klantreviews van Opella op Zorgkaart Nederland gaven voor mij de doorslag. Gemiddeld scoorde Opella een 8,3 dat is best hoog. Ik wilde zeker weten dat ik goed zou worden opgeleid tot verzorgende IG. Grondig en degelijk. Niet versneld in een half jaartje tijd.
Wij doen verantwoordelijk werk, feitelijk zijn we het ziekenhuis in de wijk. Ik wil dan écht goed weten wat ik doe, kan en mag. Opella werkt voor de opleidingen samen met RijnIJssel en dat sprak mij aan. Ik ben nu bezig voor mijn examens.

De aanleiding
Twee jaar na mijn emigratie uit Servië kreeg mijn vader een herseninfarct. Ik kon vrij weinig voor hem betekenen door de grote afstand en ik had een enorme behoefte om iets terug te doen voor de maatschappij en de mensen. Uit dankbaarheid. Dat is een hele diepe motivatie voor mij om de switch te maken naar de zorg.

Het werk
Als leerling verzorgende IG werk ik in de thuiszorg. Mensen denken vaak dat thuiszorg alleen bestaat uit wassen, aankleden en koffie geven, maar feitelijk zijn wij het ziekenhuis in de wijk. Patiënten gaan tegenwoordig heel snel met ontslag uit een ziekenhuis. Dan zorgen wij thuis voor hen. We doen vrijwel alle verpleegkundige en verzorgende handelingen.

Dit werk doet een groot beroep op je kennis en vaardigheden. Zeker als je mensen met meerdere aandoeningen  verzorgt. Je krijgt vaak te maken met onverwachte situaties. Goed kijken, snel denken, afwegen of je een collega van een andere discipline erbij moet halen. Er zit enorm veel diversiteit in je werkzaamheden. Dat maakt het heel leuk en interessant. Doordat we bij Opella breed zijn opgeleid, en niet alleen even snel leren hoe je injecteert of een katheter verwisselt, kunnen we ook adequaat handelen in de meest uitdagende situaties.

Zinvolle dag
Mijn werkdag is geslaagd als onze cliënten tevreden zijn. Het is fijn als je een blij gezicht hebt gezien en wat waardering krijgt van je cliënten en collega’s.

Duidelijk en realistisch
We  hebben bij Opella een duidelijke en realistische manier van werken. Met onze protocollen en afspraken. Die zijn helder, in de teamoverleggen en voor de familie. Je weet wat je moet leveren, wat je kan verwachten en bij wie je moet zijn als iets anders loopt dan verwacht.

Betrokken collega’s
Opella levert zorg in de hele Gelderse Vallei. Ik werk bij Wijkverpleging Veenendaal en daar hebben we twee teams: West en Zuid.  Je werkt individueel, maar via de tablets en de i-pads houden we contact met elkaar. Je let op of het bij een collega ook goed gaat  en vaak biedt een collega die wat sneller door de rit gaat hulp aan. Collegiaal en behulpzaam is dat. Daardoor durf ik ook hulp en advies te vragen.

We ontmoeten elkaar regelmatig op kantoor in Veenendaal. Bijvoorbeeld in een gebroken dienst of na afloop. Daarnaast hebben we elke maand teamoverleg en elke twee maanden een groter overleg. Daar halen we onze energie en brandstof uit. We werken ook samen met de dames uit het andere team. Dus zo ben je betrokken op elkaar, op elkaars cliënten en op de organisatie.

Alle meiden die bij ons werken zijn superlief en superaardig. Met hart voor de zorg en begrip voor de mensen. Dat heb ik persoonlijk ook ervaren. Onlangs is mijn vader overleden, ik ben naar Servië gevlogen. De collega’s hebben mij enorm geholpen, mij opgevangen en mijn diensten opgelost. En sommigen kende ik nog niet eens want ik werk hier net een paar maanden. Ik vind dat hartverwarmend.

Zorg en innovaties
Opella biedt veel mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen en te specialiseren. Met verschillende doelgroepen en disciplines. Je mag meedenken, oplossingen voorstellen en ook uitvoeren.
Laatst bijvoorbeeld: een nieuwe collega van Innovatie liep een dag met mij mee. Voor ons beide heel interessant. Toevallig ben ik op school ook bezig met de kwaliteit van de zorg en innovaties en we spraken over mensen met afasie (niet goed functionerend taalgebruik als gevolg van hersenletsel) . Ik weet dat een groep logopedisten daarvoor een applicaties ontwikkelden dus ik sprak daarover met mijn leidinggevende en met de wijkverpleegkundige. Of ik dit mocht bespreken met de familie, onderzoeken en uitproberen. Dat mocht.
Je krijgt hier de ruimte en die mag je voluit benutten. Ik durf ook beslissingen te nemen bij bepaalde casussen. Want ik weet heel goed tot waar ik mag gaan en waar de grenzen zijn. En wanneer ik er iemand bij moet halen en wie dan.

Veelkleurig en veelzijdig
Opella is een organisatie waar iedereen welkom is. Of je nu christelijk bent of helemaal geen geloof aanhangt, je bent welkom. Iedereen wordt gerespecteerd zoals ie is. Dat merk je elke dag. De diversiteit is fijn. Dit is een superleuke organisatie waar een goede balans tussen zorg thuis en je werk. Je kunt werken met gebroken diensten als je dat wil en vooral voor mensen met jonge kinderen is dat ideaal.”

 

 

Wil jij ook de opleiding tot verzorgende IG volgen bij Opella?